Samen!

Geschreven door Sjoerd-Jan Feenstra (sinds dit jaar sponsor van water en sap aan boord van TheLoveboat)

‘Samen’, dit is zo’n beetje mijn lijfspreuk geworden in de ruim 10 jaar dat ik nu ondernemer ben. In 2007 had ik mijn eerste bestuursvergadering bij KHN – Koninklijke Horeca Nederland. Hier ging het destijds nog om ‘wie de grootste mond heeft en het hardst op tafel kan slaan; die wint’.

Vanuit die ervaring heb ik geleerd (want ver kwamen we helaas niet) en ben ik gaan strijden voor overleg, begrip (ook voor de tegenstander) en respect voor eenieder met wie je een gesprek aangaat. Daarnaast leerde ik over volharding; als je ergens voor staat en je gelooft in het resultaat kómt er ook een positief resultaat. Niet altijd voor de 100% die jij in gedachten hebt, maar dat heeft dan weer met ‘samen’ te maken.

Als ondernemer van vijf McDonald’s restaurants met meer dan 480 fantastische medewerkers sta je vaak in de belangstelling. Is het niet intern om beleidspunten, is het wel extern voor sponsoring, overleg, expertise of het aanjagen van een initiatief. In dit alles weeg ik altijd de belangen af die het doel dienen. Is het juist voor de medewerker, heeft mijn gast er baat bij, kunnen we iets terug doen voor de maatschappij waaruit wij onze omzet verdienen en in welke mate zijn wij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van meer dan onze restaurants; de stad zelf?

Als bestuurslid van KHN was ik verantwoordelijk voor de goed band tussen gemeente en ondernemers, in alle facetten, van het organiseren van de Kermis tot en met het terrassenbeleid. Daarnaast ben ik nu ruim 10 jaar bestuurslid van het Ronald Mc Donald Huis Zwolle en mega trots op dit tastbare doel. Wij zorgen als Huis, onder de bezielende leiding van 2 Huismanagers en ruim 110 vrijwilligers (!), dat elke ouder dicht bij hun zieke kind dat in de Isala Ziekenhuis Zwolle ligt, kan zijn. En of het nu om een dag-opname gaat of weken en soms zelfs maanden in het ziekenhuis moet blijven; de rust vind men terug in ons Huis. En dan komt weer ‘samen’; ik hoef in mijn netwerk maar te vragen om bedlinnen, een aannemer, installateur, computers of tuinonderhoud; iedereen uit Zwolle helpt direct. Zonder winstoogmerk, tegen kostprijs en soms zelfs helemaal gratis. Dan heb je een team; dan doe je het samen.

Het meest recente voorbeeld van ‘samen’ is het ZwolleFonds; een stichting opgericht voor en door ondernemers om de binnenstad van Zwolle meer onder de aandacht te brengen in de breedste zin van het woord. Door een juiste opzet, mega veel inspanning van diverse ondernemers en talloze gesprekken is het gelukt dit Fonds op te richtten en hebben we nu ‘samen’ een budget van € 285.000,- per jaar extra om te investeren in onze stad. En als traktatie komt daar ruim € 150.000,- bij vanuit de Gemeente Zwolle, omdat ook zij inzien dat je ‘samen’ verder komt.

TheLoveBoat is hét voorbeeld waarin je kunt zien dat Zwolle samen iets wil en ook kan bereiken. Niet alleen binnen de stadsgrenzen, maar zeker ook daarbuiten. Ongeacht afkomst, ras, seksuele geaardheid: samen Zwolle op de kaart zetten in het Amsterdamse; hoe mooi is dat! Daar geef ik graag onze support aan! Omdat we ‘samen’ verantwoordelijk zijn voor onze prachtige stad Zwolle!

‘Alleen’ ga je hard, ‘samen’ kom je verder!

Sjoerd-Jan Feenstra