“Is het nog wel nodig?”

Blog van Ilja de Jong, zij vierde op 19 mei 2017 haar afscheid in Stadscaf√© Blij Zwolle als afsluiter van haar voorzittersperiode binnen het COC Zwolle. Na 32 COC-Zwolle jaren stapt zij terug in de roze schaduw: ” ’t Is goed zo.” Zij plaatste zelf op 13 mei 2017 voorgaand bericht met een afbeelding die allermeest bij haar past naar ons idee. Zij sprak niet over wat zou moeten, niet over wat ze zou willen, niet over wat zou kunnen maar, zoals de afbeelding weergaf, heeft zij het gewoon gedaan.

Het is enorm belangrijk dat een stad als Zwolle met een sterk regionale voorbeeldfunctie in een leef- en woonomgeving waar religie, familie en afkomst nog ingewikkelde zaken zijn waar het gaat om een eigen coming out weer meevaart in de Canal Parade. Het is enorm belangrijk dat Zwolle zich ‘out’ als een stad waar je jezelf kunt en mag zijn. En toch staat de Canal Parade al jaren ter discussie. ‘Is het nog wel nodig?’ ‘Is het niet te commercieel’ geworden? ‘Is het niet een heterofeestje geworden?’ ‘Moet dat blote gedoe nou echt?’ Het zijn enkele terugkerende vragen waar ik graag op wil reageren. Zolang er homo’s in elkaar geslagen worden wanneer ze hand in hand lopen, zolang mijn kind nog steeds veel moet uitleggen aan vreemden, zolang jonge jongens uit kleine omliggende dorpen weggepest worden omdat ze gay zijn, zolang pubers zichzelf nog niet durven te zijn, zolang transgenders na-gesist en bespuugd worden, zolang er landen zijn waar iedereen die anders is, gevaar loopt opgepakt of vermoord te worden en geen enkele bescherming heeft van hun overheid, zolang, zolang…

Ja, zo lang is een Canal Parade nog steeds nodig. En die strakke meneer in een string? Die is de 364 dagen per jaar onopvallend, vrij aangepast, in onze maatschappij aanwezig, laat hem. En die hetero’s die ons feestje omarmen? Is dat niet ons gezamenlijk doel? Dat we SAMEN gelijk zijn en een feest van vrijheid kunnen vieren, genietend van elkaar in een maatschappij waarin wij nastreven dat iedereen gelijk moet kunnen zijn. Dat we hand in hand kunnen lopen op straat, elkaar kunnen zoenen en we geen uitzondering meer zijn. Pas dan mag de botenparade de gracht uit, de string aan de wilgen en pas dan hebben we wat we willen kunnen bereiken met die botenparade. Een parade die vooral een symbool vormt voor heel veel. Vrijheid, gelijkheid, veiligheid en saamhorigheid. SAMEN.

Behouden vaart, TheLoveBoat, je ligt goed op koers!