De beste stuurlui staan aan wal

Door Gerritjan van Klompenburg en Bob Hoogstra

Na het zoveelste niet echt aansprekende homofeestje grapten Gerrit-Jan en ik in 2011 dat kunnen wij beter. Wij kenden elkaar via onze gemeenschappelijke vriend @Sander Dol en waren zelf toentertijd regelmatig te vinden in de Zwolse horeca – zo ook die bewuste vrijdagnacht. Maar dat het écht serieus werk was, daar kwamen wij natuurlijk pas later achter. De naam was het minst moeilijke, die werd dezelfde nacht nog geboren – The Loveboat (naar de gelijknamige televisieserie uit de jaren 80). TheLoveBoat moest een buitenfestival worden waar iedereen zichzelf zou kunnen zijn. Of je nu homo, lesbo, bi of hetero bent, iedereen was van harte welkom om te komen dansen, praten, flirten en natuurlijk helemaal losgaan!

Het is 2012 wanneer wij het eerste Loveboat feest realiseren op het Rode Torenplein. Die dag zaten de weergoden ons niet mee, maar Zwolle kleurde roze en ons doel om de homo-emancipatie te bevorderen was duidelijk zichtbaar. We hadden veel mensen weten te enthousiasmeren, die ons steunden en meehielpen. In de jaren erna volgende nog drie buiten en twee binnen edities.

De feesten van The Loveboat zijn gay en open minded, een lekker no-nonsense feest. Waar je bent zoals je bent en je kan zijn wie je bent. Maar na grote inspanning en mooie jaren, besloten wij ruimte te maken en vond er een bestuurswissel plaats. Als laatste actie voordat Gerrit-Jan in 2015 als eerste van boord zou stappen, schreven wij ons in voor de botenoptocht tijdens de Amsterdamse gaypride. Na ingeloot te zijn was de Zwolse Loveboat een blikvanger in de Amsterdamse grachten een kroon op onze gezamenlijke inspanning. The Loveboat wil met de deelname van Zwolle laten zien dat het een tolerante stad, waar plek is voor iedereen en waarbij iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Namens het voltallige college van de stad Zwolle was wethouder Nelleke Vedelaar ook aanwezig op de Loveboat. Het college draagt graag uit dat Zwolle zich inzet voor gelijkheid en vindt het belangrijk mee te doen aan het feest van saamhorigheid en tolerantie tussen homo’s en hetero’s.

Nu na zes fantastische jaren staan wij beiden weer op de wal en zal The Loveboat een andere koers gaan varen. Wij wensen de ‘nieuwe’ kapitein Robin Brink en zijn bemanning een behouden vaart toe en zijn er trots op dat er wederom dit jaar een tal van gay gerelateerde activiteiten in Zwolle zal plaatsvinden en er wederom een Zwolse boot in de Amsterdamse grachten vaart. Schip Ahoy.

Liefs,

Gerritjan van Klompenburg en Bob Hoogstra